Friday, December 3, 2010

ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ …ΤΕΧΝΗ
Η παραγωγή ενός έργου τέχνης είναι αέναη, δεν σταματάει όταν το τελειώσει ο καλλιτέχνης αλλά συνεχίζεται η εξέλιξη του, από τον θεατή, ακροατή, αναγνώστη κλπ. Περνά σε ένα διαφορετικό επίπεδο που γίνεται η μετατροπή της πράξης σε σημείο , σε έννοια και από τον θεατή πάλι, συνεχίζει την πορεία του, σε μια αλυσίδα πράξεων και εννοιών που σχηματίζουν ένα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού, καθιστώντας το έργο , ένα από τα σημεία αντήχησης , δια μέσου της πράξης και της έννοιας , μια χρονική πύλη.
Έχουμε λοιπόν το λουλούδι, την μέλισσα, το μέλισσα, τον καλλιτέχνη ,τον θεατή, τον πολιτισμό.
Αυτός είναι ο λόγος που τα έργα τέχνης δέχονται πολλαπλές αναγνώσεις και μπορούν να απευθυνθούν σε διαφορετικά επίπεδα του εγκεφάλου προγνωστικά η διαγνωστικά δημιουργώντας λογική σκέψη η συναισθηματική λογική.
Γι αυτό τον λόγο η τέχνη δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη και στατική , επιτρέπει τόσο τους κανόνες όσο και την ανατροπή τους .Είναι δύσκολη η μέτρηση μέσα στον χρόνο των εννοιών καλό και κακό και ποιο είναι το πραγματικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας απόπειρας που περιλαμβάνει ηθικά και αισθητικά στοιχεία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την μετατροπή που υφίστανται σε διαφορετικές περιόδους. Συνήθως ο μέσος όρος μιας εποχής, αποκλείει τα άκρα που με την πάροδο της, τα μετατρέπει σε μέσο όρο, μια επόμενης χρονικής στιγμής, άμεσα η μακροπρόθεσμα.
Ο καλλιτέχνης λειτουργεί ως δέκτης και ταυτόχρονα και ως πομπός ,λαμβάνει και στέλνει το μήνυμα και αυτό το μήνυμα διαχέεται, ευανάγνωστο η παραφρασμένο, επαναπροσδιορίζοντας την πραγματικότητα του που μπαίνει σε λειτουργία, μέσα στον χρόνο όταν συναντά τον καινούργιο πομποδέκτη που το επανακαθορίζει στην αλληλουχία της σχέσης του δικτύου που σχηματίζεται στην κοινωνία , τον πολιτισμό.
Η αξιολόγηση του καλλιτέχνη είναι ένα σχετικά παροδικό φαινόμενο και αυτό που διατηρεί σε μεγαλύτερο διάστημα την αξιολογική του θέση, είναι το μήνυμα, δηλαδή το έργο. Υπάρχουν μηνύματα που συμπυκνώνουν ολόκληρες εποχές και αποτελούν σύμβολα, της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου ,σταθμούς που σηματοδοτούν τις βασικές έννοιες που προσδιορίζουν την φορά που στρέφει την ανθρώπινη πορεία.
Ο καλλιτέχνης είναι ένα από τα στάδια της εργατικής αποτίμησης και της μετατροπής των εννοιών σε πράξη μέσα από τις ανάγκες που καθορίζουν την αναζήτηση για την ύπαρξη .

No comments:

Post a Comment